wandtapijten 'Illegal lines'
 

De opdracht

12 wandtapijten ontwerpen voor de nieuwbouw van het Justitieel Complex Koning Willem II in Tilburg (1998 - 1999). In samenwerking met architect Hans Wijffels is gevraagd om het multiculturele karakter van de organisatie in ontwerpen tot uiting te brengen. Het formaat van de wandtapijten is 1.40 x 1.40 meter. Dit formaat is zorgvuldig gekozen aan de hand van architectonische kenmerken van het gebouw.


 

De uitvoering

De wandtapijten zijn in 100% puur wol handmatig getuft door Doran Adriaansen,  medewerker van het Textielmuseum in Tilburg. Tuften is een techniek om hoogpolige tapijten te maken. Vanaf de achterkant worden met perslucht in een U-vorm draadjes door de ondergrond geschoten.  

De idee

In het Justitieel Complex zijn diverse nationaliteiten gehuisvest. Al bladerend door documentatie werd ik gefascineerd door het lijnpatroon van vliegroutes in de lucht. Deze lijnpatronen deed mij denken aan het lijnenspel van patroonpapier van kledingstukken.Het lijnenspel van kledingpatronen

In mijn zoektocht heb ik allerlei kledingstukken uit de hele wereld opgezocht. Deze patronen heb ik overgetrokken met carbonpapier. Het resultaat is een wirwar van kledingpatronen en een wirwar van lijnen. Dit beeld op carbonpapier is mijn uitgangspunt voor de serie van 12 wandtapijten.


 


De ontwerpen

Kleding geeft een beschermend gevoel en naakt is kwetsbaar. Kledingstukken zoals de sarafaan uit Noordwest Rusland, de angarka, een mannengewaad uit India en tientallen andere gewaden en hoofddeksels zijn terug te vinden in de ontwerpen.
 De serie van 12

In de serie van 12 wandtapijten heb ik een opbouw gemaakt. Nummer 1 heeft een lijnenspel van een beperkt aantal kledingpatronen. Nummer 12 heeft een lijnenspel met een wirwar aan kledingpatronen. In alle wandtapijten blijven de kledingpatronen in oorsprong herkenbaar door de duidelijke kleurlijnen. De achtergrondkleur van elk tapijt wisselt telkens, maar dezelfde kleur komt terug als lijnkleur in het volgende tapijt uit de serie.
de opdracht
de uitvoering
de idee
het lijnenspel van kledingpatronen
de ontwerpen
de serie van 12

zie ook Werken

naar boven